zaterdag 11 oktober 2014

Je eigen vriend zijn.

We kennen Rik Velderhof allemaal van de Stoel en Villa Velderhof.
In een interview In de Telegraaf van vandaag vertelt hij aan Ronneke van der Genugten:"Ik ben gelovig op een vrijzinnige manier. Zoals het mij uitkomt, à la carte. Ik ga naar de kerk waar ik dat leuk vind. Dat kan Grieks-orthodox of katholiek zijn. Meestal word ik aangetrokken door de zang."
Even later vertelt hij:"Zelfs als ik alleen ben, vind ik het nog leuk. Ik ben prima gezelschap. Een Afrikaans gezegde luidt dat een van de opdrachten in je leven is om vriendschap met je zelf te sluiten. Als dat lukt, heb je altijd een vriend of vriendin bij je. Hij of zij vertrouwt je en laat je nooit in de steek. Kijk eens om je heen, naar al die mensen met een relatie, maar wel met sombere gezichten."
Als tweede voorbeeld een interview met een jonge vrouw. Zij heeft een non-verbale leerstoornis, waardoor ze zintuigelijke informatie moeilijk kan verwerken. Ze vertelt Marion van Es over de moeite die ze had om haar beperking te accepteren o.a. door het steeds te hoge eisen stellen aan zichzelf. Nog steeds is het extreme perfectionisme een probleem. Ze wil beginnen met therapie om zichzelf beter te leren accepteren. Om met meer zelfvertrouwen de stap naar de arbeidsmarkt te maken. Ze wil graag in de journalistiek werken. Ze maakt dan vervolgens de volgende opmerking:" Inmiddels weet ik dat ik beter mijn beste vriend dan mijn eigen grootste vijand kan  zijn. Ik probeer te kijken waar mijn passies liggen in plaats van constant beren op de weg te zien"
Met veel respect voor beide mensen en zonder aan hun verhaal ook maar iets af te willen doen heb ik wel een vraag. Wat betekent dat 'vriendschap sluiten met jezelf, je eigen vriendje zijn'? Het is zoiets als jezelf accepteren met al je talenten en gebreken, met jezelf in vrede leren leven, je zelf nemen zoals je bent. Als we het hebben over spiritualiteit is dat dan genoeg of moeten we ons realiseren dat er meer is dan ikzelf en dat wie ik ben ook een mysterie blijft. Moet ik ook vriendschap sluiten met dat wat ik niet ken, maar wat wel maakt dat ik ben die ik ben?

Foto Rik Velderhof NRC Handelsblad 19-07-2009


2 opmerkingen:

  1. Zou u de foto en naam (Lilian) uit deze blog kunnen verwijderen? U doet er mij een groot plezier mee. Deze informatie wil ik liever niet meer vindbaar laten zijn voor Google en is niet meer actueel. Graag uw reactie. Ik geef graag een toelichting per mail. Vriendelijke groeten, L.M.

    BeantwoordenVerwijderen