vrijdag 28 september 2012

Onze ware aard?

Denk je dat deze koe er zelf om gevraagd heeft zo ingesnoerd vastgebonden in een hok te wachten tot hij verhandeld en naar de slachter gebracht wordt?
Het lijkt mij niet moeilijk om onderstaand citaat uit de geschriften van Zhuang Zi, het grote klassieke boek van het taoïsme (vertaald door Kristofer Schipper, uitgeverij Augustus) op deze koe toe te passen. Het gaat hier om de vraag naar onze ware aard.

Eerst nog een ander citaat:

De poten van een eend zijn wel kort, maar zou je ze oprekken, dan zou hij leed ondervinden. De poten van een kraanvogel zijn wel lang, maar zou je ze afsnijden, dan zou hij gegriefd zijn.
Dus, als je wat van nature lang is niet afsnijdt en wat van nature kort is niet oprekt, dan hoeft er ook geen leed weggenomen te worden.



Paarden hebben hoeven, waarmee ze over ijzel en sneeuw kunnen draven. Hun vacht kan wind en kou weerstaan, ze grazen en drinken water, en trekken in galop over het land. Dat is de ware aard van paarden. Ook al zou je ze gastburchten en herbergen aanbieden, ze zouden er geen gebruik van maken. Maar dan komt Bole en die zegt: 'Ik ben goed in het paarden temmen!' Dan gaat hij hun huid schroeien, hun manen afsnijden, hun hoeven kappen en ze brandmerken, doet ze vervolgens bitten en halsters aan en brengt ze samen binnen omheiningen. Tegen die tijd zijn er van de tien paarden al twee of drie doodgegaan. Daarop lijden de paarden honger en dorst, moeten galopperen en rennen, in het gareel en op een rij lopen: van voren ondervinden ze de kwellingen van het bit en de hoofdtooi, van achteren krijgen ze met de zweep en de stok. Als het zover is, is al meer dan de helft van de paarden dood.

De pottenbakker zegt: 'Ik kan goed klei hanteren! Ik maak het rond volgens de passer en vierkant met de winkelhaak.' De timmerman zegt: 'Ik ben bekwaam in het bewerken van hout! Ik maak het krom met de zweihaak en recht met de loodlijn.' Maar denk je heus dat klei en hout er van nature van houden om in met passers, winkelhaken, zweihaken en loodlijnen gemaakte vormen te passen.


In de telegraaf van 27 september stond een artikel over Lady Gaga. Het werd geschreven naar aanleiding van vier kiekjes, die ze op haar site zette, waarop ze slechts gehuld in een string en een bh te zien is. Ze wil daarmee afrekenen met het eeuwige gevecht om de extra kilo's, die er weer vanaf moeten. Op een nieuwe blog A Body Revolution 2013 moedigt ze haar fans aan hun vermeende gebreken met de wereld te delen onder het mom van 'Laten we onze gebreken beroemd maken en het 'lelijke' herdefiniëren.' Ze treedt toe tot de LICHAAMSREVOLUTIE en benadrukt dat het tonen van 'mankementen' niks is om je voor te schamen.

Een publiciteitsstunt? Het zou kunnen, maar het sluit wel aan bij de hier aangehaalde citaten. Onze ware aard wordt gezien als gebrek of afwijking en we moeten op het Procustesbed op maat gemaakt worden. Hebben wij er van nature om gevraagd in de ons door de samenleving voorgehouden vormen te passen?



1 opmerking: