zondag 16 november 2014

Wonderen zijn de wereld nog niet uit


In zijn essay over wonderen schrijft Lewis:
"God schept de wijnrank en leert haar via wortels water op te zuigen, met hulp van de zon, te veranderen in een vloeistof die gaat gisten en die dan bepaalde eigenschappen aanneemt. Zo verandert God al sinds de dagen van Noach ieder jaar water in wijn."

Wanneer Christus water in wijn verandert bij de bruiloft in Kana, schrijft Lewis, doet Hij dus niets anders dan dat wat hij de Vader ziet doen.

"Het wonder mist de helft van zijn effect als het alleen maar bewijst dat Christus God is; het effect is pas compleet als we telkens bij het drinken van een glas wijn of bij het zien van een wijngaard beseffen dat dit het werk is van Hem, die de bruiloft in Kana meevierde."

Mij doet deze opvatting beseffen hoe we dagelijks kunnen ervaren bij de gewone dagelijkse dingen dat daarin het bovennatuurlijke zichtbaar wordt, welke naam we daar ook aan willen geven. God of het bovennatuurlijke is onlosmakelijke met ons dagelijks doen en laten verbonden. We vormen er één geheel mee. Dat bewustzijn kun je spiritualiteit noemen.

Nog een citaat:
"Ieder jaar maakt God veel graan van een beetje graan; het zaad wordt gezaaid en er treedt vermeerdering op, en mensen zeggen dan, afhankelijk van de tijd waarin ze leven: 'dat is Ceres, Adonis, de Graankoning', dan wel: 'dat zijn de wetten der natuur'. De close-up, de vertaling van dit jaarlijkse wonder is de spijziging van vijfduizend mensen. Brood wordt daar niet uit niets gamaakt. Brood wordt ook niet uit stenen gemaakt, zoals de duivel het ooit vergeefs voorstelde aan onze Heer. Van een klein beetje brood wordt veel brood gemaakt. De Zoon doet slechts wat Hij de Vader ziet doen. Er is om zo te zeggen een huisstijl."

Op de pagina achtergronden vind je een biografie van C.S. Lewis.
Dit essay is opgenomen in de bundel "De zeebries der eeuwen".Geen opmerkingen:

Een reactie posten